Expositie en rondleidingen

Expositie en rondleidingen

Het museale deel van het Grebbelinie Bezoekerscentrum is open! U bent van harte welkom in het museale deel én de winkel. vanaf dinsdag 1 maart 2022 is het centrum op dinsdag, donderdag en vrijdag open van 10.00-17.00 uur en op woensdag, zaterdag en zondag van 12.30-16.00 uur. Maandag is het museale deel met winkel gesloten. U kan reserveren via ons contactformulier.  Dat is ook mogelijk aan de balie van het centrum, maar de kans bestaat dan dat u even moet wachten op een gezelschap dat wel vooraf gereserveerd had. U kunt dan vast een kijkje nemen in de wisselexpositie, het omliggende aarden fort, het restaurant of de winkel.

De expositie

In het Grebbelinie Bezoekerscentrum duikt u de geschiedenis in van één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg beschermde ons land meer dan tweehonderd jaar.  De expositie biedt een persoonlijke introductie door een gids, een korte film, interactieve animaties, tijdlijnen, veldtelefoons en vele voorwerpen uit 200 jaar geschiedenis. Nieuw in de expositie is de aandacht voor militairen van Nederlandse en geallieerde zijde, die zich hebben onderscheiden in 1940-1945. Ook nieuw is de wisselexpositie die handelt over de Grebbelinie in en om Renswoude in 1940-1945. Naast mooie foto's is er een animatie te zien van de bevrijding van Renswoude in april 1945 en een unieke film van 12 minuten over een gemobiliseerde eenheid bij Scherpenzeel en Renswoude.

U kunt gereserveerde toegangskaarten voor de expositie afrekenen en afhalen bij de balie van het bezoekerscentrum.  Dankzij dit reserveringsysteem kunt u in alle rust en ruimte kennismaken met deze belangrijke waterlinie. Maar ook bezoekers zonder reservering zijn welkom: door tussenruimtes te creeren tussen groepjes bezoekers ervaren zij de zelfde rust bij het bekijken en beluisteren van film, animaties en voorwerpen uit de Grebbelinie.

Toegangskaart en een wandelroute

Naast onze toegangskaart voor de expositie bieden we sinds 1 juli een wandelkaart aan, waarmee u het omliggende fort op eigen gelegenheid kunt bezoeken. De lengte van deze wandeling is 2,5 km. (U kunt deze inkorten) Uiteraard zijn er tal van andere (langere) wandel- en fietstochten mogelijk vanaf deze historische plek. De genoemde wandelkaart (A3) is voor € 0,95 verkrijgbaar.

Rondleiding over het fort

Een tocht met gids over het fort maakt uw bezoek compleet. Elke eerste zondag van de maand organiseren we een open rondleiding onder leiding van een gids om 14:00. U kunt ook een rondleiding boeken voor een besloten groep. Een rondleiding boeken of aanmelden voor de open rondleiding doet u via het contactformulierBekijk ook de tarieven voor de rondleidingen. 

Let op: vanwege de 1,5 meter -regels kunnen de gidsen groepen van maximaal 12 personen meenemen, of een huishouden. De groep kan ook wat groter worden als er kinderen bij zijn t/m 12 jaar. Is uw groep volwassenen groter, dan proberen we een tweede gids te krijgen. U kunt ook een rondleiding met de expositie combineren. In dat geval krijgt ieder bezoeker van de expositie 1 euro korting op de rondleiding.

Open rondleidingen in 2022:  zondag 3 april, zondag 1 mei, zondag 5 juni, zondag 3 juli, zondag 7 augustus, zondag 4 september, zondag 2 oktober, zondag 6 november, zondag 4 december, steeds om 14.00 uur.  U kunt plaatsen reserveren via het contactformulier.

Wandelen, fietsen

In de omgeving van het bezoekerscentrum ontdekt u de Grebbelinie te voet of op de fiets. Volg de sporen van de Grebbelinie, leer de verhalen kennen in een geheimzinnig groen landschap. In het bezoekerscentrum zijn verschillende wandel- en fietsroutes verkrijgbaar.

Wilt u meer informatie over de Grebbelinie zelf? Ontdek meer over het gebied en de historie.