Lezing en filmavond Grebbelinie 1939-1940 - 21 maart

In 1939-1940 maakte dhr. Schreuder filmbeelden van de Grebbelinie bij Leusden. Donderdag 21 maart zijn ze te zien bij het Grebbelinie Bezoekerscentrum, dat de oude films liet digitaliseren. Met bezoekers bekijken en analyseren we de filmbeelden.

Tijdens het vertonen van de beelden hopen we dat bezoekers ons kunnen helpen analyseren wat we zien. Op die manier worden de beelden voor ons archief en de expositie extra waardevol en kunnen zij worden gebruikt om het verhaal van de Grebbelinie nog beter te kunnen vertellen.

Het tweede deel van de avond wordt gevormd door een lezing van Marinus van Santen, rondleider in Huis Doorn en voormalig docent geschiedenis. Wonend op loopafstand van de bunkers en restanten van loopgraven van de Grebbelinie, werd zijn interesse als kind al gewekt. Later fietste hij als docent hij regelmatig met leerlingen naar de Asschatterkeerkade en de Museumbunker in Leusden, zodat ze in hun eigen omgeving kennismaakte met tastbare overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog.

De lezing en filmvertoning is gratis toegankelijk voor Grebbelinie Paspoorthouders. Zonder paspoort bedraagt de entree €5 per persoon. Vooraf aan de filmvertoning is de expositie van het bezoekerscentrum geopend. Deze is gratis te bezoeken bij deelname aan de avond.

19:00 Openstelling van onze expositie
19:30 Inloop met koffie en thee
19:45 Inleiding door Bert Rietberg
19:55 Vertonen en analyseren van de filmbeelden
20:30 Pauze
20:45 Lezing door Marinus van Santen
21:30 Napraten