Wisselexpositie: Mobilisatie 1939

Vanaf 25 mei is onze wisseltentoonstelling te bezichtigen. Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Nederlandse regering besloot tot een algemene mobilisatie van het leger. 280.000 militairen stonden paraat langs de grens en in de verschillende linies in Nederland. Zo ook in de Grebbelinie.

De tentoonstelling richt zich met name op het gebied tussen Spakenburg en Rhenen, waar 50.000 man werden gelegerd. De jonge mannen waren afkomstig uit heel Nederland en maakten binnen korte tijd kennis met de bewoners van de steden en dorpen langs de linie. Het Grebbelinie bezoekerscentrum ontving en ontvangt sinds de opening in 2017 met grote regelmaat familieleden van de militairen die in 1939 met de schep over de schouder de linie introkken en in 1940 de oorlog op Nederlands grondgebied meemaakten.

In de expositie worden voorwerpen, wapens, foto’s en documenten rond het thema mobilisatie getoond die in de afgelopen twee jaar in bruikleen zijn gegeven. Zo maken de bezoekers kennis met Gerard Lauck uit Rotterdam die inkwartierde in Scherpenzeel en als motorordonnans diende in Renswoude. Van zijn compagnie zijn filmfragmenten bewaard gebleven die worden getoond in de filmzaal. Met hulp van familie werd het verhaal van de Overijsselse vaandrig Pasma bekend, die diende in Woudenberg bij de luchtdoelmitrailleurs. En van commandant Van ’t Lindenhout uit Nijmegen, die met zijn kanonnen liet vuren op het dorpshart van Renswoude. Dankzij de bruikleengevers kunnen de voorwerpen in de vitrines nu gekoppeld worden aan unieke gebeurtenissen langs de linie.

Binnen het mobilisatiethema zijn ook panelen toegevoegd aan de vaste expositie. Ze vertellen over het ronselen van soldaten in vroeger tijden. De houten soldaat Kobus treedt op de voorgrond als vrolijke soldaat van 1939, die gaandeweg ontdekte dat het neutrale Nederland toch niet zo veilig is als het lijkt.

Gedurende het jaar zullen nog meer elementen worden toegevoegd, zoals een korte film over de mobilisatieperiode in Leusden, die recent al een première beleefde voor een beperkt gezelschap. Voor bezoekers die de wisselende tentoonstelling vaker willen bezoeken is er een Grebbelinie-paspoort ontwikkeld. Met dit paspoort kan de tentoonstelling het gehele jaar door worden bezocht.

De wisselexpositie over de mobilisatie is vanaf 25 mei in het bezoekerscentrum te zien. Het Grebbelinie bezoekerscentrum is gelegen op het Fort aan de Buursteeg (Buursteeg 2, Renswoude) en is 7 dagen per week geopend van 10.00 tot 17.00 uur.