Lezing mobilisatie - 19 november

Activiteit

Op dinsdag 19 november vertelt Rein Bijkerk in het Grebbelinie Bezoekerscentrum over de mobilisatie van 1939-1940 en de strategische voorbereidingen van het Nederlandse leger op een mogelijke oorlog. Wat waren de kansen voor het kleine leger dat de landsgrenzen bewaakte en welke rol speelde de wisseling in het opperbevel in februari 1940?

De lezing maakt deel uit van de serie activiteiten van het bezoekerscentrum ‘ 80 jaar na de mobilisatie’ . In november staan we stil bij het alarm dat precies 80 jaar geleden klonk, toen scherpe munitie werd uitgedeeld aan de gemobiliseerde militairen in de Grebbelinie. Volgens diverse berichten was een Duitse aanval ophanden. Verloven werden ingetrokken, inundaties werden gesteld, Nederland hield zijn adem in. In de lezing worden het bestaande (traditionele) beeld van zowel het toenmalige Nederlandse leger als van de Duitse krijgsmacht van die dagen op een boeiende wijze ter discussie gesteld.

Rein Bijkerk is militair- en politiek historicus. Hij schreef onder meer ‘Een korte Oorlog’ (2015) en ‘De oorlog van nu’ (2018).

Vooraf kunt u de expositie bekijken, waar o.a. een korte film (12 min) is te zien over de mobilisatie in Leusden. Deze unieke filmbeelden werden dit jaar gedigitaliseerd en zeer recent bewerkt.

19:00-20:00 Bezoek expositie
20:00-21:30 Lezing

Kosten €5 per persoon (inclusief koffie, thee). Toegang voor Grebbeliniepaspoorthouders gratis. 


Beschikbaarheid controleren